IT Corporate 2 - шаблон joomla Авто

 

„NYUNYIC 30” Jubileumi nap a Múzeumfaluban

Rendezvényismertető

TV riport

Városunk néptánc művészetének ikonikus közössége a Nyírség Táncegyüttes fennállása 50. évfordulóját ünnepli 2024 évben.

A magyarországi Táncház mozgalom elterjedése első évtizedében már Nyíregyházán is érdeklődő tanárjelöltek, valamint a város fiataljai együtt ízlelgették a szatmári verbunk és csárdás, a somogyi kanásztánc, vagy a kalotaszegi legényes különleges élményt nyújtó mozdulatait, énekelték a tájegység addig szinte ismeretlen, archaikus dalait. A Tanárképző Főiskolán, a három szomszédos megyéből felvételt nyert hallgatók nemcsak a tanári pálya, de a magyar néptánc szenvedélyes, magas szintű művelői is kívántak lenni, amit az elkövetkező évtizedek be is bizonyítottak.

A Nyírség Táncegyüttes három egymást követő alkalommal nyerte meg a Magyar Televízió Ki-Mit-Tud csoportos néptánc versenyét. Hasonlót csak a Kemény Dénes által irányított vízilabda válogatott tudott felmutatni.

Az együttesben táncoló főiskolai hallgatók azonban nemcsak a tanári pálya, de a magyar néptánc szenvedélyes, magas szintű művelői és tanítói lettek. A táncosokból számtalan kiváló néptáncpedagógus, koreográfus, néprajz tudós vált ismertté és elismertté a hazai és a határokon túli néptáncélet területén. Nevüket és munkásságukat a művészetoktatás alap-és középfokú intézményeinek alapítói és sikeres működtetői között találjuk.

A szinte páratlan szakmai sikerek mellett, az első évtized táncosai a barátság örök hűségét fogadták egymásnak, míg közel 20 pár, az anyakönyvvezető előtt is fogadalmat tett.

A világot jelentő deszkákat a munkavállalás és a családalapítás édes terhei miatt elhagyni kényszerűló táncosok többsége nyugdíjas nyírségesként, a szabad idejét is együtt tölti, immár 30 éve. Ők alkotják a NYUNYIC-ot, a Nyugdíja Nyírségesek Clubját! A NYUNYIC 20 évvel ezelőtt a tervei, programjai megvalósítása érdekében egyesületté is szerveződött. Az idő múlásával a táncos és iskolai tanítványok, a tanítványok szülei, barátai, s mindazok, akik értéknek tekintették a NYUNYIC által képviselt normákat, szép számmal csatlakoztak az Egyesülethez. Így fokozatosan egy rendkívül összetett és értékes közösség alakult ki!

Egyesületünk együtt búcsúztatja az óévet, gyermekeink a Mikulás előtt versengve mondják el köszöntőiket, a felnőttek a jubileumi táncműsorokra külön is készülnek, felidézve a dicső múltat. Nem múlhat el a Vécsey-Vásárhelyi Országos Kamara Néptánc, Népzenei és Népdaléneklési Verseny, a NYUNYIC-os „öregfiúk” gálaműsora nélkül. Ugyanakkor az Egyesület művészeti profilját mára már túlszárnyalja a sokrétű és rendszeres sport-és szabadidős tevékenység.

A lányok-asszonyok tojást festenek a fiúk, férjek, jóbarátok húsvéti fogadására. Gyakran külön asszony farsangot („Tyúkzsúrt”) tartva mulatoznak, távol a férfiszemektől.

A férfiak 30 éve, hetenként rúgják a bőrt és évről-évre kiválasztják maguk közül a „senior Ronaldót”, az évzáró túra, szauna és vacsora után.

A tagok túracipőinek nyomát őrzik a Zemplén vagy a Bükk hegység ormai, völgyei. Evezőink csobbannak a Hernád, a Túr és a Tisza vizében, horgászaink teszik próbára a halak éberségét, vidám kerékpáros csapat kerüli a Tisza-tavat évről-évre. Évente, egy hosszú hétvégén 50 NYUNYIC pólós magyar száll fel az autóbuszra, hogy összetartozásunkat megerősítse a határainkon túl rekedt nemzettársainkkal való találkozással, gyönyörködve a Kárpát-medence természeti csodáiban és épített és szellemi örökségében.

A NYUNYIC 30 Jubileumi Ünnepnap kinyitja a kaput mindazok előtt, akik e közösséggel együtt szeretnének eltölteni egy tartalmas, szép fél napot, a Sóstói Múzeumfalu portáin.

A rendezvény egyesíti a közösség jelmondatában foglaltakat, melyre ennek jegyében hívunk és várunk minden velünk ünnepelni vágyót, korhatár nélkül!

„SZÉPEN MAGYARUL, ÉLJÜNK EMBERÜL

Bistey Attila, Szilágyi Zsolt