IT Corporate 2 - шаблон joomla Авто

Nyíregyházi mentorok a Fölszállott a Pávában 

szilagyiek

Már három év eltelt azóta, hogy 2012-ben, az MTVA, a Duna Televízió és a Hagyományok Háza először hirdette meg a Fölszállott a páva című népzene- és néptáncvetélkedőt. A versenyt idén is meghirdették, de most gyermekek részére. Az pedig külön öröm, nekünk, nyíregyháziaknak, hogy a mentorok között itteni szakemberek is részt vesznek. Idén 6 és 14 év közötti fiatalok jelentkezhettek a Fölszállott a páva című versenyre autentikus magyar népzene, néptánc és népdal bármely tájegységhez és a magyarországi nemzetiségek helyi hagyományaihoz kötődő produkciókkal. A területi selejtezők tavasszal zajlottak, a válogatókról továbbjutó versenyzők a televízió által november és december folyamán, teljes terjedelemben sugárzott fordulókban (elődöntők, középdöntők, döntő) kapnak megmutatkozási lehetőséget. A verseny győztesei értékes díjazásban részesülnek.

Ezeket a fiatalokat segíti mentorként a nyíregyházi Szilágyi Zsolt és Szilágyiné Újlaki Marianna is, akik a Művészeti Szakközépiskola táncművészeti tagozatának oktatói. „EZER ÉVE A SZAKMÁBAN” – Mi oktató-koreográfusok vagyunk a gyerekvonalon is, és a Hagyományok Házából kerestek meg bennünket, hogy olyan embereket szeretnének mentorokként a fiatalok mellé adni, akik az általános és a középfokú oktatásban is otthon vannak. Mind a ketten a művészetiben oktatunk, ezer éve a szakmában vagyunk, így aztán valóban van tapasztalatunk egészen kicsiktől a már serdülő, pubertás korig is, és örömmel vállaltuk így a feladatot – avatott be az előzményekbe Szilágyi Zsolt, aki hozzátette, a mentorkodás egy közös munka a gyerekekkel, hiszen együtt kell megbeszélniük, hogy a 6-7 perces gyerekkoreográfiákból mi az a 4-5 perc, amit a televízióban bemutathatnak. – Több száz kilométert utaztunk az utóbbi időszakban, hiszen körbelátogatjuk a gyerekeket. Sok figyelmet igényelnek, bár ők már nagyon ambiciózusak. őszinteséggel és természetességgel beszélnek esetleges félelmeikről, vagy terveikről.

SZAKMAI ÉS PSZICHÉS SEGÍTSÉGNYÚJTÁS Szilágyiné Újlaki Marianna már arról beszélt, hogy szerinte a mentorkodás tulajdonképpen egy szakmai és pszichés segítségnyújtás is, hiszen a versenyben gyerekekről van szó. – Mi már átéltünk egy-két ilyen típusú versenyt.Annak idején a Ki mit tud-ban, a Nyírség Táncegyüttessel szerepeltünk. Felnőttként is nehéz feldolgozni, hogy továbbjutunk vagy nem a következő adásba, és itt a gyerekeknél ez hatványozottabban nehéz. Jobban kell rájuk figyelni. Feladatunk nemcsak a szakmai segítségnyújtás, hanem az is, hogy lelkiekben is segítsük a versenyzőket.