IT Corporate 2 - шаблон joomla Авто

A tánc körül forog az élete, táncpedagógus, 17 éve működik táncművészeti tagozat a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskolában. Ő a tagozat szellemi atyja, létrehozója, a tantervének kidolgozója, s a kezdetektől mind a mai napig a vezetője is. A középfokú oktatási intézményben hosszú éveken át végzett kiemelkedő munkáját a nyíregyházi önkormányzat is elismerte, a város idei pedagógusnapi ünnepségén átvehette a Nyíregyháza Kiváló Pedagógusa Margócsy Emil-díjat.

Fontos az utánpótlás

"Akkoriban a Nyírség Táncegyüttes művészeti vezetője voltam, s az utánpótlás-neveléssel is foglalkoztam. Természetesen a többi nyíregyházi táncegyüttessel is kapcsolatban voltam, így jól tudtam, sok a tehetséges fiatal, akik kiválóan táncolnak. Ráadásul a Magyar Táncművészeti Főiskola is késznek mutatkozott arra, hogy nyisson a vidéki képzések felé. Ez adta az ötletet, hogy az utánpótlásra építve létre kellene hozni a középiskolai táncművészeti képzést, ami jó alapot adna a főiskolai tanulmányokhoz is – elevenítette fel az előzményeket a táncművészeti tagozat vezetője, aki egyébként a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán szerzett magyar–könyvtár szakos diplomát, s ott kötelezte el magát egy életre a tánckultúrával is. Az ötletet támogatta dr. Veréb József iskolaigazgató is, a tagozat beindult, a tantervi programmal pedig bennünket, nyíregyházi táncpedagógusokat bízott meg az akkori oktatási minisztérium. Az elmúlt tizenhét év alatt komoly eredményeket értünk el mind a modern tánc, mind a néptánc területén. Nincs olyan hivatásos táncegyüttes hazánkban, amelynek a tagjai között ne lennének egykori nyíregyházi művészetis diákok. A Duna Művészeti Együttes tagjainak hetven százalékát a mi volt növendékeink alkotják – folytatta Szilágyi Zsolt.

– Vannak, akik a művészeti pályát választották, s vannak, akik végül táncpedagógusi diplomát szereztek. Nagy büszkeség számomra, hogy a hajdani növendékek már velem együtt tanítják a fiatalokat. Némethy Mária, Legeza Krisztina, Mészáros Attila, Mikulics Ádám visszajöttek dolgozni az egykori alma materükbe, a tantestületünk tagjai, s kiváló munkát végeznek. A táncos növendékek részt vesznek a város művészeti életében is. A Móricz ­Zsigmond Színház a tagozatról szerződtet táncos ­darabjaihoz közreműködőket, s a város rendezvényein is ott vannak rendszeresen a tagozat növendékei, táncegyüttesei."

Büszkék vagyunk rá! Gratulálunk neki!