IT Corporate 2 - шаблон joomla Авто

Adójának 1%-os felajánlásával anélkül teheti meg mindezt, hogy saját magától vonná meg ezt az összeget,

hiszen ha nem rendelkeznek az adó 1%-áról, akkor az az államkasszába vándorol...

Köszönjük, ha nekünk kínálja fel ezt a lehetőséget!

NYUNYIC Kulturális, Sport és Szabadidő Egyesület                                             Adószámunk: 18810770-1-15

 

Nyugdíjas Nyírségesek Clubja” tagjai a Nyírség Táncegyüttes hajdani táncosai, családtagjaik és a közel 20 éve hozzájuk csatlakozott barátok egyesületi formában tevékenykedő közössége. A tagság éves tervében együtt szerepel a régió hagyományőrző és teremtő rendezvényeinek szolgálata, látogatása a természetjárás, a sportolás. 

Az aktív, amatőr együttesi keretek közötti tánctanulás, koreográfia elsajátítás szenvedélyes próbái, a világot jelentő deszkákon való megmutatkozás felemelő élménye mellett már a 80-as évek kezdetén kialakult és folyamatosan erősödött az eltéphetetlen szálakból szövődő barátság és a szerelem a közösség tagjai között. 

A táncosokból vőfélyi szerepet is örökölt, vagy betanult hivatásos szószólók több, mint egy tucat esküvőn segítették a házasélet első boldog perceit és óráit átélő ifjú Nyírségeseket és a násznépet a hagyományos szokásrend ünnepi, vidám megtartására. Később tejfakasztó férfi összejövetelek, hagyományos névesték, disznótorok, óévbúcsúztatók gazdagították az elválaszthatatlan táncos barátok mindennapjait.

A 70-es évektől erősödő, az egész Kárpát-medence paraszti és pásztor kultúráját a maga tisztaságában, erejében, gazdagságában bemutató és gondozó Táncház-mozgalom minden jelentős eseménye rezonált a Nyírségesek szívében, így valójában életformánkká vált a magyar nyelv, a dal, a szokásrend gyakorlása, közvetítése.

Elévülhetetlen érdeme van ezen életszemléletünk alakításában a volt egyesületi elnökünk, a magyar lélek formálásában ma is példaértékű barátunk Utry Kálmán személyének és az idők során hozzá csatlakozó” kemény magnak”, akik együtt bejárták Erdély szinte minden néprajzi szempontból jelentős települését Széktől Gyimesig, Kalotaszegtől a Mezőségen át Székelyföldig. 

Itt tanultunk keresztény emberséget, örök barátságot, a szülőföld hő szeretetét, a nemzeti kultúránkhoz való foggal-körömmel való ragaszkodást A Kárpátok, mint a világ legszebb koszorújának gerinc magasságokban való rendszeres bejárása, a feledhetetlen több napos gyalogtúrák csak hab volt a nagy magyar haza megismerésének tortáján.

Az egyesületi tagok száma a színpadot elhagyókkal együtt gyarapodott és életünk nagy részét természetes módon a választott munka elvégzése és a család alapítása, ápolása tölti ki napjainkban. A régi szenvedély: a tánc, a dal révülő ereje, a közösségben megélt ünnepi percek búvópatakként napjainkig fel-fel törnek és öltenek új formát a családi kirándulásokban, ünnepségeken, hagyományőrző rendezvények szolgálatában, közös sportolás kapcsán.

A Nyírség Táncegyüttes Jubileumi műsoraiban való szereplés lehetősége egy formabontó, példaértékű gondolatban összegződött: készüljön egy soha nem látott, új színpadi mű a világot jelentő deszkákra vágyó szeniorok és családtagjaik, gyermekeik számára. Az ötlet valósággá vált a 40 éves jubileumi műsorban együtt táncolta a Szilágyság táncos örökségét közel 30 pár. Nézőink, közönségünk, barátaink javaslatára ajánlottuk magunkat az országos bemutatóra, mely a Táncház mozgalom minden szerelmesével való találkozásra is ünnepi, baráti alkalmat kínál.

A NYUNYIC egyesület célja: igazat szólni népről, létről, művészetről. Az egyesület alapítói a Nyírség Táncegyüttesben megélték a népi kultúra emberi lelket emelő, közösséget teremtő erejét. Az egyesület aktív tagjai immár terjesztik, hogy csak a "tiszta forrásból" eredő magas kultúra és minőségi szabadidő eltöltése kapjon szerepet összejöveteleinken és rendezvényeinken.

Kívánjuk, hogy minél többen éljenek emberhez méltóan, Teremtőnknek tetszően születéstől a halálig.

örömmel jegyezte: Bistey Attila

*Működésünket a NEA támogatja

Támogatási szerződés (2020 táncház)

Támogatási szerződés (2020 néptánc)

Támogatási szerződés (2019 táncház)

Támogatási szerződés (2019 néptánc)